Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interés Turístic Internacional, i es prepara per a acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària respecte a l’afluència de visitants en ser aquest any l’entrada dissabte.
Demà divendres 21 d’abril, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Silvia Gómez. L’Himne de Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.
La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el dissabte 22 (Dia de les Entrades), diumenge 23 (Dia de Sant Jordi) i dilluns 24 (Dia dels Trons).
Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.
Cal destacar el capítol de la participació en els actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 15.000 persones, sumant les persones components de les filaes, ‘boatos’ i bandes de música. Aproximadament són 500 més que en 2022.
La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.
Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq l’any 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità, Jesús Mullor i la seua filà Cruzados. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Ligeros recaurà sobre Salvador Micó, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Alcodianos, Miquel Jordá i l’Alferes Moro de Filà Mudéjars, Alfonso Caerols, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Omar Castanyer i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Nicolás Sánchez Linares, de la filà Andalusos.
Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, com ja és comú s’ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d’avancarga. Amb la normativa vigent cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora. Es repartiran durant hui demà al Baradello de Moya, 3200 quilos de pólvora per a l’alardo, vora 200 quilos més que en 2022. L’alardo tindrà un total de 2.330 participants amb 650 llicències noves.
Us recordem l’horari dels actes, el dia 22 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores, Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.
El diumenge, 23 d’abril és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores, Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. Seguidament, cap a les 12 hores, missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30 hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores, Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores, Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre de Sant Jordi, A les 23.30 hores, Retreta.
Finalment el dilluns, 24 d’abril és el dia de l’Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores, Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores, Acció de Gràcies. Els Capitans i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives filaes, el Sant Jordiet amb la seu filà, i l’Assemblea General de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia de Santa Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores, Aparició del Sant Jordiet sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.
Entre les personalitats que acudiran enguany a presenciar les Entrades de Moros i Cristians d’Alcoi, podem destacar a la ministra de Ciència i Innovació; Diana Morant Ripoll el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de les Corts; Enric Morera, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana; Pilar Bernabé, la vicepresidenta del Consell; Aitana Mas, el conseller de Sanitat; Miguel Mínguez, el conseller d’Economia Sostenible; Rafael Climent, el conseller d’Hisenda; Arcadi España García, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Isaura Navarro, la consellera d’Educació, Cultura i Esport; Raquel Tamarit, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; Josefina Bueno, la consellera de Justicía; Gabriela Bravo Sanestanislao, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; Rebeca Torró, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Rosa Perez Garijo. Així com el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional; Miguel Soler Gracia, el secretari Autonòmic de Cultura; Ximo López Camps i la secretaria Autonómica de Cooperació i Qualitat Democràtica; Toñi Serna Els acompanyaran una nombrosa presència de directors generals, diputats provincials, autonòmics i nacionals, alcaldes i regidors, així com representants d’institucions empresarials, judicials, universitàries o sanitàries.